På pas svindlerne
I fredags, den 14. april 2023, blev et ældre ægtepar narret af en svindler, som ringede dem op og udgav sig for at være politimand. Han fortalte dem, at deres bankkonto var ved at blive hacket, men at de kunne redde deres penge ved at overføre dem til en sikker konto. Ægteparret troede på svindleren og overførte hele deres formue – 1,7 mio. kr. – til en konto som var alt andet end sikker. TV 2 fortæller hele historien her.
Den type svindel bliver mange ældre udsat for, og mange bliver narret. Det er meget sjældent, at svindlerne slipper af sted med så mange penge, men alligevel narrede svindlere næsten 100 mio. kr. fra deres ofre i 2022.
Undgå at blive snydt
Roskilde Computerstue holdt den 11. april et seminar og sikkerhed sammen med Roskilde Bibliotek. Her fortalte vi en hel del om den type svindel og kom med gode råd til, hvordan man kan undgå at blive narret.
Svindlerne er meget professionelle og overbevisende, og de starter med at skræmme ofrene. Kontoen er lige ved at blive tømt, mens samtalen står på, og hvis man ikke handler meget hurtigt, er ens penge tabt. Og de er trænede som telefonsælgere, der ikke tager et nej for et afslag, men kan holde samtalen i gang meget længe indtil ofret bliver forvirret og til sidst overfører penge, oplyser betalingskort detaljer og koder eller endda lægger både dankort og kontanter i en kuvert som bliver afhentet.
Så for at undgå at blive offer, skal man være forberedt.
Vær på vagt ved uventede opkald
Når man bliver ringet op fra et ukendt eller skjult nummer, skal man være skeptisk. Hvis den, der ringer, siger han er fra politiet, banken eller kommunen, så få at vide hvilken afdeling han ringer fra, og hvad han hedder, find nummeret på banken, bankfilialen eller kommunen på internettet og ring til hovednummeret og bed om at tale med vedkommende. Politiet kontaktes på 114.
Du skal aldrig ringe tilbage til det nummer, du er blevet ringet op fra. Heller ikke selvom det ser ud til at være bankens eller kommunens. Man kan snyde med det nummer, der bliver vist på telefonen.
En ægte bankmand eller politibetjent vil altid være klar til at vente på din opringning, kun en svindler vil prøve at få dig til at blive ved med at tale ham. For hvis nogen skulle opdage, at din konto er ved at blive hacket (og det er meget usandsynligt, at det skulle ske), så vil banken selv spærre din konto for udbetalinger, inden du bliver kontaktet. Banken kan både spærre konto og betalingskonto, hvis der er mistanke om uregelmæssigheder.
Hverken banken eller politiet beder nogensinde om at du overfører penge til nogen konto for at beskytte dem. Der er heller ikke nogen af dem, eller folk fra kommunen, skat eller andre myndigheder, som beder om at få oplysninger om koder eller konti.
Og du skal aldrig udlevere dit dankort eller din kode til nogen, uanset hvem de påstår de er.
Hvis du har været uheldig
Hvis nogen har fået fat i dine betalingsoplysninger, skal du ringe til Nets med det samme og få spærret kortet (44 89 29 29).
Hvis du er kommet til at betale eller har overført penge, så kontakt banken og forsøg at få betaling eller overførsel standset.
Meld det til politiet (114)
Hvis du er kommet til oplyse dit personnummer til uvedkommende, eller hvis du har mistet dit sundhedskort, så få sat en kreditadvarsel i cpr-registret på borger.dk. Det beskytter i et vist omfang mod at andre kan misbruge tit personummer.
Læs mere her
Her kan du få hjælp, hvis du har været udsat for digital svindel, Faglige Seniorer
Undgå digital afpresning, Politiet
Bliv klogere på digital svindel, Sikker Digital
Sikker på nettet, Ældre Sagen
Vær skeptisk. hvis nogen ringer angående dine pengesager, folder fra politiet