Hvad er Linux?

af Lars Stenberg

Linux er i folkemunde en fællesbetegnelse for en række computer styresystemer der alle er alternativer til Microsofts Windows. Windows er det de fleste PC brugere kender, fordi det typisk er præinstalleret på PCen når du anskaffer den.

Det absolut mest udbredte styresystem i verden er Android som er tilpasset af Google til smartphones og tablets og baseret på Linux. Apples Mac computere, tablets og iPhones har også styresystemer (MacOS mfl.) der ligner Linux fordi de udspringer af samme grundstamme (Unix) som Linux. Af moderne og populære Linux varianter kan nævnes Ubuntu, Mint, OpenSuse og Fedora – men der er mange andre.

Den store forskel på Linux styresystemer og Windows og MacOS, er at de typisk er gratis og open-source dvs. alle kan få adgang til kilde-koden, har lov til at modificere koden, sælge eller give det væk til andre. Det betyder i praksis at Linux styresystemer udvikles og fejlrettes af mange tusinde dygtige IT folk over hele verden og de fleste af dem er frivillige og ulønnede. Dette er i modsætning til Windows og MacOS, hvor det er henholdsvis Microsoft og Apple ansatte IT teams der udvikler og fejlretter Windows/MacOS via ikke-offentlig tilgængelig kildekode. Rettighederne til alt i Windows/MacOS styresystemerne ejes af henhv. Microsoft og Apple. Som bruger må du pænt betale – direkte eller indirekte – for en licens til at bruge (men ikke sælge eller ændre) deres produkter.

Der findes titusindvis af programmer der kan køre under Linux. Langt de fleste er gratis og uden reklamer og andet gøgl. Desværre er det ikke sådan at Windows programmer umiddelbart kan køre under Linux og omvendt. Eksempelvis, hvis du har købt Microsofts kontorpakke der kan køre på din Windows PC, så kan du ikke bare flytte programmet til en Linux PC. Tilsvarende, kan Linux udgaven af den gratis kontorpakke LibreOffice heller ikke køre på en Windows PC. Imidlertid har kløgtige Linux IT folk udviklet et program der hedder Wine som tillader en række Windows programmer at køre fint og hurtigt på en Linux PC.

Er det så svært at bruge Linux?

Nej, faktisk er det let at installere på en PC og ofte langt hurtigere end blot at opdatere Windows. Hvis man har diskplads nok, kan man sagtens have både Linux og Windows installeret på sin PC men du kan kun bruge et af styresystemerne ad gangen og du skal genstarte PCen hver gang du vil skifte styresystem. På en moderne PC er der bedre løsninger der tillader at flere styresystemer kører samtidig men det vil føre for vidt at beskrive dem her.

Brugen af Linux ligner nu om dage utroligt meget om Windows og nok især Windows 11. I et Linux system kan du i modsætning til Windows vælge imellem en række forskellige skrivebordssystemer med forskellige egenskaber og udseende. Programmerne til Linux virker ofte en smule anderledes end de tilsvarende i Windows – men det er typisk et spørgsmål om vane.

Hvordan kommer du i gang med Linux?

Første trin er at prøve det på din PC uden at installere det og dermed ændre/slette noget på din PC. Dette kan gøres ved at hente din favorit Linux variant ned fra nettet og lægge det ind på en USB stick med 16GB plads eller mere eller på en DVD disk. Med denne USB stick eller DVD disk indsat i din PC kan du så starte PCen op med Linux og afprøve hvordan det fungerer. Det vil køre langsommere end hvis det var installeret på PCen men det fungerer. Du kan blot ikke gemme data permanent. Når du slukker for din PC, glemmes alle ændringer og din PC er helt som før eksperimentet.

Hvis ovennævnte har vakt din interesse, så overvej at deltage i vores kursus Linux på din PC hvor vi undersøger mulighederne i praksis. Du kan læse mere om Linux på Wikipedia.