Ny smartphone – hvad skal man vælge?
Ja, det er et godt spørgsmål. Man kan skrive døre op og stolper ned med ”gode” råd til valg af ny smartphone men det rigtige svar for dig afhænger fuldstændigt af dine ønsker og behov. Her er mine svar på hyppigt forekommende spørgsmål som måske kan lede dig på vej:
Betyder prisen noget?
Smartphones koster nu om dage fra ca. 1500,- (”billig”) til pænt over 10.000,- (”dyr”). Bestem dig for en økonomisk smertegrænse – hvis du altså har en grænse.
Har du haft en iPhone før?
Hvis din tidligere telefon var en iPhone, vil du have det lettere ved at købe en iPhone igen. Alle iPhones kører på samme system udviklet af Apple, så en ny model vil næppe adskille sig meget fra den gamle i brug selvom du nok vil opdage – og skulle lære – nogle nye ting fordi det sandsynligvis er en nyere model du har købt. Derimod, hvis du vil lære noget nyt og tage udfordringen op, så kan du købe en anden smartphone end iPhone.
Har du allerede har haft en anden smartphone end en iPhone, så er den med næsten 100% garanti en smartphone baseret på Android styresystemet. Igen, hvis du vil have et minimum af ting der skal læres, så overvej køb af en (hvilken som helst) anden smartphone end iPhone. Android kommer dog i mange varianter/generationer (Android 7-14) der er lidt forskellige i brugen.
Kan en billig smartphone det samme som en dyr?
Ja, stort set. Alle smartphones kan ringe op og modtage kald på almindeligt forekommende telenet. Man kan sende/modtage SMS’er, emails osv. og man kan tage fotos af god kvalitet for de fleste almindelige mennesker.
Forskellene på en billig og dyr smartphone ligger i:
– fabrikat
– design
– skærmens størrelse, lysstyrke og opløsning (billedkvalitet)
– adgang til telenet med ekstrem stor datahastighed – for tiden er 5G det ypperste
– lagerkapacitet (hvor mange tusinde billeder og antal videoer du kan have på telefonen inden du skal slette nogle af dem)
– kamera kvalitet
– materialevalg (typisk meget plastik i de billige og lækkert metal i de dyre)
– batterikapacitet, -kvalitet og opladningstid
– specielle sensorer (fingeraftryk mv.)
Med andre ord så vil en mellemklasse smartphone 3-6.000,- give dig alt hvad du behøver medmindre du er en en person der vil have det bedste af det bedste (uden at skele til prisen).
Hvad er bedst – Android eller iOS (iPhone)?
Der er grundlæggende eet af to mulige styresystemer i moderne smartphones: Android eller iOS. Apple laver kun smartphones med iOS – alle andre laver smartphones med Android. Begge (styre)systemer kan essentielt det samme for den typiske bruger. De konkurrerer nemlig benhårdt på markedet. Der er lidt flere apps til Android end til iPhones da Android er mere udbredt end iOS. Det er virkelig smag og behag hvad man foretrækker.
Er du en bevidst forbruger?
Hvis du er miljøbevidst, så undgå at udskifte din smartphone “for sjov” eller overvej om en 1-2 år gammel, brugt smartphone ikke kan bruges i stedet for en ny. Smartphones indeholder sjældne råmaterialer som belaster miljøet at udvinde.
Hvis det betyder noget for dig at købe en smartphone efter oprindelsesland, så er her nogle fakta:
– iPhone mærket er ejet af og designet af Apple som er et amerikansk firma. iPhones producerer ikke selv men outsourcer produktion typisk til Taiwan eller Kina.
– Samsung smartphones er designet og typisk produceret i (Syd-)Korea af Samsung.
– Motorola, OnePlus og de fleste andre mærker er designet og produceret i Kina.
Alle smartphones indeholder dele der typisk er produceret i SydKorea, Taiwan, Kina, Japan, USA eller EU.
Apple og Samsung er de største leverandører til smartphonemarkedet. Alle andre leverandører konkurrerer typisk på at levere et bedre pris/kvalitet forhold da de ikke har samme ”mærke” værdi som Apple og Samsung. Der er ingen leverandører der overlever at levere dårlige smartphones, så du behøver ikke at være nervøs for at det kun er Apple eller Samsung der forstår at levere gode smartphones.
Blev du klogere?
Hvis ikke, så er du altid velkommen til at komme forbi i vores IT Café og få en uddybende snak om hvad der er af muligheder for dig . Vi er ikke sponsorerede af noget mærke eller produkt. Vi øser kun af egne, personlige og subjektive erfaringer.